Söömine on osa meie igapäevaelust. Tänapäeval on toit palju enamat kui vaid nälja kustutamise vahend, toidu kättesaadavuse paranemine on soodustanud sööma ka harjumusest või maitseelamuse saamiseks. Ebatervislikud valikud meie toidulaual võivad aga põhjustada erinevaid terviseprobleeme, ka juba noores eas. Näiteks on eestlased Euroopas esirinnas varajases haigestumises südame- ja veresoonkonnahaigustesse ning on teada, et juba iga neljas esimesse klassi astuv laps Eestis on rasvunud või ülekaaluline.

Oleme seisukohal, et juurprobleemiks on laste ja noorte sisemise motivatsiooni puudumine teha tervislikke toiduvalikuid. Tervislike toiduvalikute tegemise õpetamisega on oluline alustada juba varakult, sest just lapse- ja noorukieas omab harjumuste kujundamine kõige kinnistavamat mõju. Selles eas kujunenud söömisharjumused mõjutavad suuresti ka inimese arengut ning füüsilist ja vaimset heaolu.

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi uue projekti „Tervisliku toitumise töötoad koolinoortele“ eesmärk on tõsta noorte teadlikkust tervislikust toitumisest, leida sisemine motivatsioon muutuseks ning võimestada noori ise tervislikke toiduvalikuid tegema. Oleme veendunud, et arstitudengite entusiasm, noorelt noorele tasandil suhtlemine ning interaktiivsete meetodite kasutamine on need aspektid, mis aitavad meil töötube edukalt läbi viia ning oma eesmärke saavutada.

Töötuba viivad läbi 2 meditsiini valdkonna üliõpilast, kes on lisaks õpingutel omandatud teadmistele läbinud Tervise Arengu Instituudiga koostöös korraldatud koolituse laste ja noorte toitumise ning sellega seotud probleemide, sealhulgas söömishäirete teemal.

Tegemist on koostöös Tartu linna ning Tervise Arengu Instituudiga algatatud projektiga, mis hõlmab kokku kolme 90-minutilist tervisliku toitumise töötuba. Töötuba on mõeldud esmajoones 5.-9. klassi õpilastele, kuid saame vajadusel töötoa sisu muuta sobivaks ka nooremale või vanemale vanuserühmale. Igas töötoas on üks läbiv teema, millele aktiivtööde raames keskendutakse.

 

Töötuba 1 – toitained ja suhkur

  • Miks me sööme ning kuidas söömine mõjutab meie füüsilist ja vaimset tervist;
  • Toidupüramiid – soovitused ja tegelikkus;
  • Mis on valgud, rasvad ja süsivesikud, miks on vajalikud vitamiinid ja mineraalained ning miks on oluline vett juua;
  • Lisatud suhkur toitudes – arutleme magusaportsjonite üle tervise aspektist lähtudes.

 

Töötuba 2 – tasakaalustatud toitumine praktikas

  • Analüüsime hommiku- ja lõunasöögi vajalikkust ning arutleme vahepalade üle, vältides sildistamist ning “hea” ja “halb” termineid;
  • Mis on kilokalorid, mida need toidu kohta räägivad ning kuidas keha kulutab energiat ehk räägime ainevahetusest;
  • Mida tähendab tasakaalustatud toitumine ning kuidas sellest lähtuvalt planeerida oma söögikordi;
  • Arutleme, kuidas muuta meid ümbritsevat keskkonda tervislike toiduvalikute tegemiseks sobivaks.

 

Töötuba 3 – kokandustund

  • „Müüdimurdja“ ehk toitumisega seoses levivad müüdid ja nende lahtimõtestamine;
  • Mõisted nälg ja isu ehk kuidas oma keha signaalidest aru saada;
  • Ühine kokkamine – valmib lihtne, kuid samal ajal maitsev, mitmekesine ja täisväärtuslik roog;
  • Arutleme, kuidas mõjutab toidu väljanägemine, lõhn ja maitse valikuid.

 

Projekti koostööpartnerid: Tervise Arengu Instituut, Tartu linn, Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Noorsootöö Keskus, Haridus- ja Teadusministeerium, Taimne Teisipäev.

 

 

 

Kaanefoto: Brooke Lark lehelt Unsplash

 

 

Kestus: 90 min
Hind: 50 €
Lisainfo: eays.toitumine@gmail.com

tai_logo
Terve Tartu logo
enl_color
entk_logo_est_rgb
0_haridusmin_vapp_est_78px
taimneteisipäev_logo