Toitumise_koolitus

Söömine on osa meie igapäevaelust. Tänapäeval on toit palju enamat kui vaid nälja kustutamise vahend, toidu kättesaadavuse paranemine on soodustanud sööma ka harjumusest või maitseelamuse saamiseks. Ebatervislikud valikud meie toidulaual võivad aga põhjustada erinevaid terviseprobleeme, ka juba noores eas. Näiteks on eestlased Euroopas esirinnas varajases haigestumises südame- ja veresoonkonnahaigustesse ning on teada, et juba iga neljas esimesse klassi astuv laps Eestis on rasvunud või ülekaaluline.

Oleme seisukohal, et juurprobleemiks on laste ja noorte sisemise motivatsiooni puudumine teha tervislikke toiduvalikuid. Tervislike toiduvalikute tegemise õpetamisega on oluline alustada juba varakult, sest just lapse- ja noorukieas omab harjumuste kujundamine kõige kinnistavamat mõju. Selles eas kujunenud söömisharjumused mõjutavad suuresti ka inimese arengut ning füüsilist ja vaimset heaolu.

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi uue projekti „Tervisliku toitumise töötoad koolinoortele“ eesmärk on tõsta noorte teadlikkust tervislikust toitumisest, leida sisemine motivatsioon muutuseks ning võimestada noori ise tervislikke toiduvalikuid tegema. Oleme veendunud, et arstitudengite entusiasm, noorelt noorele tasandil suhtlemine ning interaktiivsete meetodite kasutamine on need aspektid, mis aitavad meil töötube edukalt läbi viia ning oma eesmärke saavutada.

Töötuba viivad läbi 2 meditsiini valdkonna üliõpilast, kes on lisaks õpingutel omandatud teadmistele läbinud Tervise Arengu Instituudiga koostöös korraldatud koolituse laste ja noorte toitumise ning sellega seotud probleemide, sealhulgas söömishäirete teemal.

Tegemist on koostöös Tartu linna ning Tervise Arengu Instituudiga algatatud projektiga, mille raames viime läbi tervisliku toitumise töötoa (90 min) koolinoortele. Töötuba on mõeldud esmajoones 4-6. klassi õpilastele, kuid saame vajadusel töötoa sisu muuta sobivaks ka nooremale või vanemale vanuserühmale. Töötoal on läbiv teema, millele aktiivtööde raames keskendutakse. 

Iga aasta töötame välja uue fookusega töötoa, sel aastal keskendume süsivesikutele ning suhkrutele oma toidus. 

Töötuba – Süsivesikud ja suhkur

  • Millistest toitainetest toidupüramiid koosneb?
  • Millistest toitainetest saab inimene peamiselt energiat?
  • Mis vahe on süsivesikutel ja lisatud suhkrutel?
  • Kus ja kui palju leidub lisatud suhkruid? 

 

Lisaks tutvustame õpilastele erinevaid maitsvaid ja tervislikke retsepte, mida pärast kooli kodus üksi lihtne valmistada on. Töötoale järgneb ka kodune kokandusvõistlus, kus õpilased saavad meisterdada ühe tervisliku retsepti, sellest pildi teha ning siis Google Docsi keskkonda üles laadida. Pildid on nähtavad kõigile kaasõpilastele. Parimaid ootavad ka auhinnad. 

Projekti koostööpartnerid: Tervise Arengu Instituut, Tartu linn.

 

 

 

Kaanefoto: Brooke Lark lehelt Unsplash

 

 

Kestus: 90 min
Töötoa hind: 50 EUR
Lisainfo: eays.toitumine@gmail.com

tai_logo
Terve Tartu logo
Valge õige