Söömine on osa meie igapäevaelust. Tänapäeval on toit palju enamat kui vaid nälja kustutamise vahend, toidu kättesaadavuse paranemine on soodustanud sööma ka harjumusest või maitseelamuse saamiseks. Ebatervislikud valikud meie toidulaual võivad aga põhjustada nii mõningaidki probleeme, ka juba üsna varakult. Näiteks on eestlased Euroopas esirinnas varajases haigestumises südame- ja veresoonkonnahaigustesse ning on teada, et juba iga neljas esimesse klassi astuv laps Eestis on rasvunud või ülekaaluline.

Oleme seisukohal, et juurprobleemiks on laste ja noorte sisemise motivatsiooni puudumine teha tervislikke toiduvalikuid. Tervislike toiduvalikute tegemise õpetamisega on oluline alustada juba varakult, sest just lapse- ja noorukieas omab harjumuste kujundamine kõige kinnistavamat mõju. Selles eas kujunenud söömisharjumused mõjutavad suuresti ka inimese arengut ning füüsilist ja vaimset heaolu.

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi uue projekti „Toitumise töötoad koolinoortele“ eesmärk on tõsta noorte teadlikkust tervislikust toitumisest, leida sisemine motivatsioon muutuseks ning võimestada noori ise tervislikke toiduvalikuid tegema.

Töötuba viivad läbi 2 arstiteaduse üliõpilast, kes on lisaks arstiteaduse õppekavale läbinud põhjaliku koolituse laste ja noorte toitumiskäitumise ning sellega seotud probleemide, sealhulgas söömishäirete valdkonnas.

Töötuba on mõeldud esmajoones 5.-9. klassi õpilastele, kuid saame vajadusel töötoa sisu muuta sobivaks ka nooremale vanuserühmale.

Toitumise töötoas lahendame õpilastega huvitavaid ülesandeid, arutleme toitainete ja toiduainete vajalikkuse üle ning mõtleme ühiselt söömisega seotud probleemidele lahendusi. Oleme veendunud, et arstitudengite entusiasm, noorelt noorele tasandil suhtlemine ning interaktiivsete meetodite kasutamine on need aspektid, mis aitavad meil töötuba edukalt läbi viia.

Näited arutelu punktidest:

  • Miks me sööme ning kuidas söömine mõjutab meie füüsilist ja vaimset tervist;
  • Mis on kalorid, mida need toidu kohta räägivad ning kuidas keha kulutab kaloreid ehk räägime ainevahetusest;
  • Mis on valgud, rasvad ja süsivesikud ning millist lisandväärtust organism saab vitamiinidest ja mineraalainetest;
  • Analüüsime hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi koostist ja arutame vahepalade üle, vältides sildistamist ning “hea” ja “halb” termineid;
  • Mida tähendab tasakaalustatud toitumine ning kuidas sellest lähtuvalt planeerida oma söögikordi;
  • Jagame nippe tervislike toitude kokkamiseks ning anname õpilastele võimaluse mõelda välja tervislik retsept.
  • Arutleme, kuidas muuta meid ümbritsevat keskkonda tervislike toiduvalikute tegemiseks sobivaks;
  • Käsitleme ka söömishäireid ning räägime abi otsimise võimalustest.

Töötoa kestvus on 90 minutit. Ülaltoodud teemadest on ühe töötoa jooksul võimalik käsitleda  maksimaalselt nelja. Kõikide arutelu punktide käsitlemiseks viime töötoa läbi 2-osalisena koos iseenda  toitumist analüüsiva koduülesandega noortele.

Lisaks on võimalik tellida ka praktilist kokanduse töötuba, mille raames arstitudengitest lektorid annavad õpilastele praktilisi nõuandeid ning juhendavad tervislikke toite valmistama. Tunnis räägime, kuidas mõjutab toidu väljanägemine, lõhn ja maitse valikuid. Kokandustunni pikkuseks on 90 minutit.

Projekti koostööpartnerid: Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Noorsootöö Keskus, Haridus- ja Teadusministeerium, Tartu linn, Tervise Arengu Instituut, Taimne Teisipäev.

 

 

Kaanefoto: Brooke Lark lehelt Unsplash

 

 

Kestus: 90 min
Hind: 50 €
Lisainfo: eays.toitumine@gmail.com

enl_color
entk_logo_est_rgb
0_haridusmin_vapp_est_78px
Terve Tartu logo
taimneteisipäev_logo